Den 18 juli 1992 lämnade familjen Lundgren från Borlänge/Dalarna Sverige och gav sig ut på långseglats. Planerna att segla runt jorden och få besöka alla de exotiska platser som de bara tidigare kunnat drömma om skulle nu bli verklighet.

Familjen Lundgren bestod av pappa Gunnar, mamma Karin,
Johanna 7 år (1992) och Sara 5 år (1992). Deras planer var att tillbringa det första året i Medelhavet för att ge barnen chansen att finna sig tillrätta med båtlivet. Kullas egen lilla skola startades upp med Johanna och Sara som elever. Det var inte lätt att hålla lillasyster på lekisnivå när storasyster snart kunde skriva långa ord och så sakteliga började läsa. Nåja, det spelar väl ingen roll när intresset finns och Sara var snart också en "förstakladdare" som sin syster.

Efter året i Medelhavet med fem månader i Tunisien fortsatte seglingen via Casablanca ner till Gambia i väst Afrika. Några hundra sjömil upp i den djurrika Gambiafloden firades den andra julen ombord. I början på 1994 korsades Atlanten och ekvatorn, med siktet inställt på Brasilien. Karnevalstonerna fanns kvar ombord när Karibien passerades och slussningen genom Panamakanalen påbörjades i mars månad 1995.

En avstickare till Costa Rica följdes sedan av en 38 dygns etapp till Marquesasöarna och Tuamotus atollerna i Franska Polynesien. (Ö)ar och länder som Suwarov, Samoa och Fiji besöktes, innan de i november 1995, förtöjde upp i Gosford, strax norr om Sydney i Australien.Här skulle nu Kulla stanna i ett halvår, under södra Stilla Havets cyklonsäsong.
Till sin stora glädje kunde nu Sara och Johanna få gå ett halvår i den kommunala skolan. Med en begagnad bil passade familjen på att resa via Blue Mountains och Snowy Mountains till Melbourne och den södra kusten av landet och även norrut till Brisbane.En av höjdpunkterna under Australien stoppet var opalletningen i Lightning Ridge. Troligen en av de platser dit familjen planerar att återvända en dag.

I augusti 1996 sattes åter segel och Kulla seglade norrut innanför det skyddande Stora Barriärrevet. I oktober lämnade familjen Australien och satte kurs mot Salomonöarna 1000 sjömil åt nordost.
Den 25 december drabbades Kulla av cyklonen Fergus. Utan skador på båten och med en erfarenhet rikare tillbringades ytterligare fem månader på dessa tropiska öar.

Våren 1997 gick färden vidare via Louisiaderna och Port Moresby i Papua New Guinea, till Thursday Island i Torres Strait. Darwin i norra Australien blev sista hamn innan det var dags för Indiska Oceanen i augusti 1997. Strandhugg gjordes på Cocos Keeling, Rodriguez, Mauritius och Reunion Island innan Kulla i slutet av november förtöjde i Durbans hamn i Sydafrika. Båt byttes nu mot bil och en två veckors Safari tog familjen till Swaziland, Victoriafallet i Zimbabwe, Botswana och Lesotho med de vackra Drakensbergen.
Efter blåsiga etapper runt södra Afrika och med jul och nyårsfirande i Port Elisabeth kom så rundningen av Godahoppsudden och Kulla anlände till Kapstaden i mitten av januari 1998 Den 31 januari bar det åter av och målet var nu inställt på den lilla ön St.Helena, nästan mitt i Sydatlanten......