1/5 12/5 16/5 18/5 19/5 20/5 26/5 28/5 29/5

Date: Fri, 01 May 1998 20:15 UTC

1 maj kl.16.15 lokaltid, = 22.15 svensk tid.

Hej .
35 sjömil från Fort de France på Martinique på väg mot St.Martin.
Passerar just nu den sydliga udden på ön Dominica och inatt kommer vi troligen att passera den franska ön Guadeloupe innan vi svänger några grader åt väster.

Vädret:
Runt 12-14 m/s från O till NE solsken och runt 30 grader varmt.
Vi håller en snittfart på ca 6 knop och allt är väl ombord.

Tjingeling från Gunnar på Kulla-II

åter

Date: Wed, 06 May 1998 20:59:51 UTC


Hej .
Vi anlände till St.Martin i söndags strax efter lunch.
Mottagandet var överväldigande från de Sydafrikanska båtar som legat här sedan 1995.
Vi träffade ju en hel del folk när vi lämnade Brasilien förra gången och det var nu dessa människor som mötte oss med jollar innan vi ens ankrat.
På kvällen var vi utbjudna på restaurang. På detta vis har det fortgått hela veckan och vi blir bjudna på det mesta.
OK, dessa seglare jobbar här på ön med diverse jobb så de har förståelse för oss seglare som fortfarande lever på låg budget.

Vi har även bott i hus en natt. Troligen blir det en eller två nätter till innan vi åker i början på nästa vecka.
Ikväll är det Pizza party i en av marinorna och på fredag ska vi till franska sidan av ön på grillfest och då sover vi över i huset.
Lördag är det 1:a avskedsfesten och den sker på en Yacht klubb här i närheten.
Vi har idag fått en bil som vi får ha ända tills vi åker och det ska väl bli lite turer runt på ön de kommande dagarna.
Tjingeling från Gunnar på Kulla-II

åter

Date: Sat, 16 May 1998 16:07:23 UTC-6


16 maj 1998

Hej!
Vi har nu lämnat Simson lagoon på den Holländska sidan av St.Martin efter en mycket trevlig avskedsfest igår kväll. Alla våra gamla och nya vänner var där och klockan han bli morgon innan den sista jollen puttrade iväg hemåt. Idag har vi stuvat gitarrer och tamburiner samt tankat vatten och diesel.
Vi har seglat runt ön och ligger nu ankrade på den franska sidan. Eftersom vattnet här är rent så har vi under dagen skrapat av beväxtning på undervattenskroppen och propellern.

Imorgon förmiddag lyfter vi upp jollen och lättar ankar för nästa etapp mot Azorerna. Vi beräknar kunna avverka den 2300 sjömil långa etappen på 3-4 veckor om vindarna står oss bi. Känns lite konstigt att gå mot kallare breddgrader och att vara på väg mot Sverige igen men visst är vi alla ombord lite nyfikna på hur det är där hemma nuförtiden.
Ytterligare rapporter kommer när vi avverkat några hundra sjömil från St.Martin och Karibien.
Tjingeling från Gunnar på Kulla-II

åter

Date: Mon, 18 May 1998

980518

Efter att ha ätit klyftpotatis och grillad kyckling i solnedgången fick vi besök av ett litet gäng delfiner. Vi tar detta som ett gott tecken på finväder för morgondagen. Vi har många, många dygn kvar ännu till Azorerna och havet visar sig med sin bästa sida nu ikväll och det är vi tacksamma för.

Gunnar

åter

Date: Tis, 19 May 1998

980519

Soluppgång denna första morgon till sjöss och fortfarande svag ostlig vind.
Ca. 3 meter svall från öster.
Ingen båt i sikte.
Ska snart slå på GPS:en och få en position.

Tjingeling från Gunnar

åter

Date: Ons, 20 May 1998


Middags pos. den 20 Maj 1998
Lat N 20 10
Long W 61 04

Vindarna är fortfarande svaga, 5-10 knop från O-SO. Svallet från öster, runt 2,5-3 meter, ligger fortfarande kvar och vi vaggar sakta fram mot nord Atlantens mitt.
Flickorna har haft hårdkörning i skolan de senaste dagarna men nu är skoldagen slut och det har blivit tid för bad. Nåja, inte bad i havet utan de hinkar upp saltvatten, (28 grader varmt) och fyller alla baljor och pytsar de kommer åt. Det är varmt, över 30 grader och klarblå himmel.

Vi såg ett fartyg i förmiddags och seglade ikapp en annan segelbåt inatt strax efter midnatt så vi är inte direkt ensamma här ute. Karin har ockuperat bandspelaren och spelar musik så "grannarna" måste undra vad det är för diskotek som är i farten. Med andra ord, ALLT VÄL OMBORD!
Dags nu för den sedvanliga eftermiddagsdrinken bestående av Karibisk Rom, pressad lime och rörsocker.

Gunnar

åter

Date: Tue, 26 May 1998 11:19:31 UTC

Maj 1998
Dagarna rullar på och vi vet inte om det är vardag eller helgdag. De senaste två dygnen har vi haft stiltje. Ett spegelblankt hav där varje lite flygfisk syns på långt håll. 600 sjömil på en vecka är snigelfart och det återstår nu runt 1700 M till Azorerna. Vi har tillräckligt med mat och vatten även om stiltjen håller i sig en vecka till.

Flickorna leker som om de var bofasta härute och inte en gång har de pratat om hur lång tid vi har kvar till hamn. De är numer anpassade till dessa långa etapper och är mycket mer harmoniska här ute än när vi är i hamn. Här är det inget som påverkar dem mer än havet, Karin och jag själv. Inte helt rätt!
De har denna etapp några amerikanska veckotidningar med sig ombord.
Gunnar

åter

Date: Thu, 28 May 1998 14:36:27 UTC

Efter en vecka med stiltje och mycket svaga vindar fick vi så äntligen vind inatt. 5-8 m/s från väster och Kulla seglar nu med tvillingsegel med rak kurs på Azorerna. Sara sitter just nu och läser om de nya staterna i området Jugoslavien. Jovisst har Europa förändrats sedan vi lämnade det för sex år sedan.
Vi ligger nu 700 sjömil nordost om Karibien och har 1400 sjömil kvar till Azorerna. Vi kan alltså fira tredjedelsväg idag och det ska bli trevligt.

"We are sailing, we are sailing, towards Europe.................."

Gunnar

åter

Date: Fri, 29 May 1998

98-05-29 08:43 UTC - 4
Lat: N 29 grad 21 min
Long: W 54 grad 01 min
Distans till Azorerna: 1372 M
(St.Maarten är 812 M bort)

Väder: 27 grader och halvmulet.
Vind: 8-10 m/s
Sjögång: 2,2 meter
Kurs:078 magnetisk
Fart: 4-5 knop

Vinden verkar ha kommit för att stanna. Det Azoriska högtrycket har börjat röra på sig söderut och vi har en lågtryckspassage strax norr om oss. Skönt att göra fart igen och ännu bättre att vi kan föra tvillingsegel, Kullas älsklings segelställ.
Sara och Johanna har nyss klivit upp , och när jag vaknade var det full fart på dem. Dagens intresse var de mynt som de för några månader sedan fick av den amerikanske ensamseglaren Rob, på båten Chenoa. Deras samling av mynt, sedlar och telefonkort har nu blivit så omfattande att det krävs lite organisation för att hålla ordning på allt.
Det kommer att bli roligt för dem om några veckor, då de kan plocka fram allt från gömmorna på båten och sprida ut det i ett stort rum. De är inte precis vana vid att ha stora utrymmen och fina skåp till alla saker.

Karin vaknar nu och det är dags för frukost.

Tjingeling
Gunnar