1/9  14/9  19/9  23/9   25/9   27/9

1 sep. 1997
Lat. S12 grad 06 min   
Long. E 96 grad 52 min
Hej!
Vi ankrade efter 20 dygn till havs, vid soluppgången, i den lilla lagunen vid Direction Island på Cocos Keeling, Indiska Oceanen. Kristallklart, 6 meter djupt vatten omger oss och ett femtiotal meter från oss ligger den vitaste vita korallsandstrand beströdd med kokospalmer. Ön är obebodd.
Livet är härligt!     

73 de SM4TQO/Gunnar m.fam

tillbaka
14 september 1997 05:38 (UTC + 7h)
Lat. S14 grad 31 min
Long. E88 grad 29 min
Kvar till Rodriguez Island: 1469 M   
Sedan Cocos Keeling: 512 M
Snittfart den senaste timmen: 6,0 knop   
Väder: 24 grader och halvmulet.
Vind: 8-10 m/s passadvind (OSO) Sjögång: 2.7 meter      Kurs:271 magnetisk
Hej i stugorna.
Snart fyra dygn av den andra långa etappen mot Sydafrika är nu avklarade. Jag kan nu konstatera att Stilla Havet  ÄR  STILLA,  i jämförelse med denna södra delen av Indiska Oceanen. Kulla har dag som natt kastats som en vante från styrbord till babord samtidigt som vi "plöjt" fram i stundtals halsbrytande fart.  Liggande som bläckfiskar med alla tentakler utspärrade för att hålla spjärn, har flickorna haft skola men bara sådana ämnen som för tillfället kan göras utan penna och papper. Vi ser nu fram emot några dagar med mindre sjögång och färre squalls  (regnoväder).
    Vad vi känner till så är det fortfarande bara sex båtar till som finns här ute på dessa vattenvidder. Destinationen för dem är:
Kulla-II Sverige-----------------Rodriguez       
Harlequin NewZeeland----------Rodriguez 
Pora Vida Schweiz--------------Rodriguez
Tigger USA --------------------Mauritius
Yao Österrike/Sydafrika--------Mauritius
Flamingo USA -----------------Mauritius
Shenoah AUS------------------Mauritius
    Känns bra att det inte är någon direkt "rusning" till Rodriguez och inte heller till Mauritius för den delen. Nåja, än är det för tidigt att börja tänka på hamn för vi har långt kvar att segla ännu innan vi är framme.Avslutar denna rapport då gryningens första ljus talar om att det är dags att rensa däcket från nattens flygfisk anfall.
SIMMA  LUGNT!   
        73 de SM4TQO/Gunnar med familj på Kulla-II

tillbaka
19 september 1997 05:38 (UTC + 6h)
Lat. S16 grad 57 min 
Long. E81 grad 20 min
Kvar till Rodriguez Island: 1042 M 
Snittfart den senaste timmen: 4,2 knop
Väder: 26 grader och nästan fullmåne. 
Vind: 5-7 m/s (S)  Sjögång: 2.7 meter
Hej i stugorna.
Vi guppar nu fram ca 3000 km söder om Sri Lanka och är i stort sett halvvägs på denna andra etappen över Indiska Oceanen. De sista dygnen har bjudit på mestadels stiltje och det innebär att vi inte förflyttat oss värst mycket västerut. Stiltje härute innebär inte avsaknad av svall utan vi har de senaste dagarna haft 2-3 meter sydlig dyning rullande upp från "the Roaring Fourties", söder om vår kurslinje.
    Av de 6 båtar som under loppet av tre dagar lämnade Cocos (Keeling) öarna är 4 stycken, däribland Kulla inom 50 sjömils avstånd från varandra, helt otroligt. Vi hade till och med ett "rendevouz" med en av dem, där Paul och Anne Marie på Harlequin simmade över till oss för en kopp kaffe och medhavda VB (Aussie öl). Efter kaffet var det allmänt bad på 5400 meters djupt vatten.
    Nu verkar det emellertid som nästa högtryck sakta närmar sig och passadvinden åter kan börja blåsa. Enda funderingen just nu ombord är hur vi ska fira "halvvägs", vilket inträffar idag fredag.       
Ha det så skönt i höst Sverige och   
S I M M A  L U G N T!

tillbaka

Date: 09-23-1997 Local Kulla time (KMT) is 17:11 KMT  (UTC +5h)

Hej Detta är direktskrivet och vi är lite uppjagade ombord för tillfället.För ca 1,5 timmar sedan hördes ett MAyday på radion VHF (Räckbvidd bara ca 20-40 M). Ett fartyg svarade och vi som inte sett något fartyg på 10 dygn. Kulla och båten Tigger är de enda två båtarna av de som lämnade Cocos samma dag som hörde anropet och vi kan från och till höra räddningsoperationen. Det tragiska är att det är en segelbåt och det är samma båt som vi lämnade Cocos samtidigt med. Något har tydligen hänt båten Yao, se tidigare KM om nationalitet etc, och de är just nu inblandade i en räddningsoperation. Det är den enda av båtarna som inte har kortvågsradio så vi har inte exakt vetat var de befunnit sig. I vilket fall så försöker vi nu få kontakt med fartyget och höra hur allt är. Alla de övriga båtarna ligger standby på en frekvens medan Kulla och Tigger försöker få kontakt. I vilket fall så hoppas viatt ingen är skadad utan att det är båten som är oduglig.OK mer om detta imorgon.     

Annars allt väl ombord på detta mycket stora hav, och öde.

73/88 de Gunnar

tillbaka

Date: 09-25-1997 Local Kulla time (KMT) is 05:34 KMT  (UTC +5h)

Hej!

Allt väl ombord och nu återstår bara 120 M = 1 dygn innan hamn. Detta innebär fredag morgon. Det verkar faktiskt som om vi håller tiden.  Senaste nytt angående Yao som hade sjönöd i förrgår.De två ombord är nu bara något dygn från Sydafrika och bägge är välbehållna. Båten håller på att sjunka eller har redan sjunkit där räddningen ägderum. Det var en 11 meters aluminium båt ca 5 år gammal.

Mer kommer senare.

73 de SM4TQO/Gunnar

tillbaka

Date: 09-27-1997 Local Kulla time (KMT) is 11:33 KMT  (UTC +5h)

Hej!

Vi anlände fredag morgon kl 0610 till Mathurin hamnen på Rodriguez. Mycket trevligt ställe och relativt billigt. Formnaliteter enkla och mycket vänliga människor.

Allt väl ombord för övrigt och alla hälsar så gott.

73/88 de Kulla-II  gm. Gunnar

tillbaka